Naarmate meer bedrijven plannen maken voor werknemers om terug naar kantoor te gaan, overwegen ze hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun activiteiten efficiënt, veilig en duurzaam verlopen en tegelijkertijd het welzijn van het personeel ondersteunen. Slimme gebouwen aangedreven door met de cloud verbonden IoT-apparaten en sensoren kunnen het antwoord bieden. Dit opent interessante nieuwe mogelijkheden voor MSP’s, waaronder Managed Print Service (MPS) providers.
Het personeel opnieuw betrekken
Om het personeelsbestand opnieuw te verbinden en te betrekken, moeten organisaties flexibelere en flexibelere werkmethoden toepassen om te voldoen aan de veranderende verwachtingen van werknemers over hybride werken. Dit werd versneld door vier belangrijke factoren:
- De noodzaak om sociale afstand toe te staan en overbevolking te voorkomen
- Het besef dat productief thuiswerken mogelijk is
- Groter bewustzijn van de milieu-impact van woon-werkverkeer
- Meer nadruk op de balans tussen werk en privé en de impact ervan op de geestelijke gezondheid
Hoewel werken op afstand zal blijven bestaan, zijn veel werknemers klaar om terug te keren naar hun bureau en om te communiceren met collega’s in een kantooromgeving die samenwerking, communicatie en creativiteit bevordert. Werknemers hebben echter de zekerheid nodig dat ze veilig naar kantoor kunnen terugkeren en mogelijk meer gemotiveerd zijn om terug te keren naar een werkplek die is geoptimaliseerd voor hun gezondheid en welzijn.
Deze overweging sluit aan bij de toegenomen focus op milieu-, sociale en governance (ESG) rapportage, gedreven door naderende deadlines om duurzaamheidsdoelstellingen te halen die zijn vastgesteld in overeenstemming met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. Geschat wordt dat gebouwen en hun constructie samen goed zijn voor 36 procent van het wereldwijde energieverbruik en 39 procent van de energiegerelateerde kooldioxide-emissies per jaar, volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties
Slimme werkplekken ter ondersteuning van nieuwe manieren van werken
Terwijl organisaties nadenken over hoe ze hun werkomgeving veilig, beveiligd en efficiënt kunnen maken, zowel voor werknemers die ter plaatse als op afstand werken, biedt slimme technologie mogelijke antwoorden. Smart building IoT-sensorgebaseerde oplossingen en realtime gegevensanalyse stellen bedrijven in staat de efficiëntie van de werkplek te verbeteren en gezondheidsrisico’s te minimaliseren.
Volgens Siemens kan het houden van een luchtvochtigheid tussen 40-60% bijvoorbeeld de overdraagbaarheid van verkoudheids- en griepvirussen tot 70% verminderen. Dit kan worden beheerd door gecontroleerde airconditioning, die de interne atmosfeer automatisch aanpast voor comfort en veiligheid.
Slimme technologie kan ook temperatuurmetingen, meldingen van beschikbare ruimte en contactloze toegang vergemakkelijken – allemaal ideaal om een veilige terugkeer naar het werk te ondersteunen.
Ondertussen kan het de efficiëntie van een gebouw verbeteren, zowel door het ruimtegebruik te optimaliseren als het energieverbruik te verminderen, bijvoorbeeld door lichten uit te schakelen en te verwarmen in lege ruimtes. Het maakt het ook mogelijk om apparatuur op afstand te bewaken, waaronder airconditioning, beveiligingscamera’s en printers, en signaleert wanneer onderhoud nodig is of wanneer er een inbreuk op de beveiliging is.
Hoe organisaties slimme bouwtechnologie omarmen
Quocirca’s Smart Buildings and IoT Study gaat diepgaand in op hoe het IoT bedrijven in staat stelt hun werkplekken aan te passen, zowel om te voldoen aan Covid-protocollen als om duurzaamheidsdoelstellingen te halen, terwijl ze ook de kosten beheersen. Het onderzoekt ook de mogelijkheden die dit biedt voor MSP’s.
Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 260 IT-beslissers van bedrijven in het VK, Frankrijk, Duitsland en de VS met 500 of meer werknemers. Het onderzoek, uitgevoerd in mei 2021, biedt een momentopname van de houding ten opzichte van slimme bouwtechnologie op het cruciale moment waarop organisaties beslissen hoe ze nieuwe manieren van werken als gevolg van de pandemie het beste kunnen ondersteunen.
De belangrijkste bevindingen zijn onder meer:
- De belangrijkste redenen om te investeren in slimme bouwtechnologie zijn het verlagen van de langetermijnkosten (57%), het verminderen van risico (51%) en het verbeteren van gezondheid en veiligheid (48%).
- Investeringen in IoT nemen toe: 76% van de bedrijven investeert meer dan vorig jaar. Bedrijven met 500-999 werknemers hebben meer dan twee keer zoveel kans om hun IoT-uitgaven aanzienlijk te verhogen in vergelijking met grotere bedrijven.
- Van de organisaties die al in IoT-technologie hebben geïnvesteerd, zijn slimme verwarming en koeling (44%), slimme verlichting (42%) en contactloze toegang (36%).
- De meerderheid van de respondenten beschouwt print als onderdeel van hun IoT-omgeving (81%) en wil graag zowel gebruiks- als duurzaamheidsstatistieken kunnen volgen.
- Beveiliging was voor 30% van de respondenten een belangrijke drijfveer achter IoT-adoptie, maar met name gegevensbeveiliging was voor 53% een belangrijk punt van zorg.
- Bedrijven zijn op zoek naar IoT-technologie om hen te helpen een comfortabele, veilige en energiezuinige omgeving te behouden. Meer dan de helft van de respondenten beoordeelde analyses rond interne atmosfeer (luchtkwaliteit, temperatuur en vochtigheid) en procesefficiëntie als zeer waardevol.
Wat zijn de gevolgen voor MSP’s?
Quocirca ziet de verschuiving naar slimme gebouwen met IoT-functionaliteit als een kans voor MSP’s om te diversifiëren. Dit kan worden bereikt door nieuwe strae te smeden
tegische partnerschappen en het uitbreiden van het aanbod van werkplekoplossingen om een volledig scala aan beheerde IoT-services te omvatten.
Deze kunnen zijn:
- gezondheids- en veiligheidscontrole en naleving (bijv. temperatuurscreening, luchtkwaliteit binnenshuis, toegangscontrole, contactloze technologie)
- duurzaamheidsdiensten (bijv. monitoring en analyse van energiegegevens om energiebesparingen te optimaliseren)
- comfortbewaking (bijv. temperatuur, vochtigheid, CO2, helderheid en geluidsniveaus)
- slimme oplossingen voor productiviteit op de werkplek (bijv. ruimtebewaking en -beheer)
Nu organisaties de kracht van realtime gegevens omarmen om hun activiteiten op een groot aantal gebieden te stimuleren, zal de markt voor beheerde IoT-services waarschijnlijk een hoge vlucht nemen. MSP’s zijn goed geplaatst om de overstap te maken naar slimme bouwtechnologie, omdat ze gewend zijn hardware te leveren en monitoring op afstand uit te voeren om diensten te verlenen zoals voorspellend onderhoud en analyse van milieuprestaties.
Het feit dat zo’n groot deel van de respondenten in het onderzoek print als onderdeel van hun IoT-omgeving beschouwt, suggereert dat klanten misschien ontvankelijk zijn voor hun MPS-provider die een breder scala aan IoT-diensten aanbiedt.
Lees het rapport van Quocirca, ‘Smart Buildings and IoT Opportunities in the Smart Connected Workplace’ en bekijk de infographic om meer te weten te komen over het potentieel voor aanbieders van beheerde printservices om te diversifiëren in de IoT-servicemarkt.