Brutaal je geld zetten waar je neus is

Ook de beleggerswereld volgt de trend actief; recente investeringsrondes voor onder meer Cato Networks en Netskope bewijzen hier het punt. En zelfs zonder een prompt kwamen de leveranciersdiscussies op een recente Netevents over de volgende generatie SD-WAN uit op brutaal praten. Tijdens dat evenement, tijdens mijn afwezigheid, werd mijn vraag gesteld: “Dus we hebben de discussie over wat de “next-generation” SD-WAN inhoudt, terwijl we tegelijkertijd degenen hebben die zeggen: “SD-WAN is dood ” en de rest van ons probeert nog steeds uit te zoeken wat de echte verschillen zijn tussen de artiest die voorheen bekend stond als WanOp en SD-WAN. Het punt is dat het allemaal erg verwarrend is geworden in een tijd waarin bedrijven moeite hebben gehad om hun IT-infrastructuur aan te passen aan de gedwongen veranderingen op de werkplek/het personeelsbestand – of zelfs gewoon in bedrijf te blijven – en eenvoudig advies nodig hebben. Wordt het niet eens tijd dat we daarom eindelijk stoppen met praten over het eiland van IT-technologie en in plaats daarvan over oplossingen, ongeacht de nomenclatuur? IBM leek het in de jaren ’60 tot ’80 behoorlijk goed te doen met deze aanpak.

Ok – dus het was minder een vraag dan een tirade, maar je begrijpt het punt. Mark Vondemkamp van VMware kwam meteen ter zake en zei: “Ik denk dat het oplossingsaspect hiervan buitengewoon belangrijk is, omdat we nu per definitie in feite meerdere componenten en SASE samenbrengen – dus het toepassen van oplossingen zal belangrijk zijn voor klanten. En dan geloof ik echt dat je klanten de mogelijkheid moet geven om een ​​stappenplan te hebben. Je kunt niet aannemen dat rip en vervangen. Partners zullen dus echt belangrijk zijn voor elke leverancier in de ruimte, omdat elk van deze partners een voet aan de grond heeft, en in sommige gevallen zullen ze die voet aan de grond niet loslaten, dus oplossingen zullen niet alleen belangrijk van de leverancier, maar oplossingen tussen leveranciers zullen ook belangrijk zijn.”

Eerder in het debat bracht de voorzitter, Scott Raynovich, oprichter en hoofdanalist, Futuriom, het “S”-woord serieus naar het panel: “Wat denk je dat er gaat gebeuren met het SASE-ding? Ik hoor er elke dag over en als analist moeten we worstelen met deze marketingbuzzwords, maar zoals we SASE hebben gedefinieerd, is het echt een verzameling beveiligingsfuncties aan de rand, die in veel gevallen zullen worden geïntegreerd met SD-WAN platforms, worden als onderdeel daarvan geleverd. Zie je ze als verschillende markten, dezelfde markten?

Dit waren de reacties:

Mark Vondemkamp, ​​VMware: Dus we kijken naar data. Ik ben er zeker van dat net als iedereen uit meerdere bronnen, ik denk dat iedereen SASE vrijwel gelooft en dat de verschillende componenten van SASE groeien. Dus als we naar SASE kijken, denk ik dat we op dit moment voornamelijk naar SD-WAN kijken, we kijken naar ZTA. En dan kijken we ook nog naar Cloud firewall. Dus we denken dat dit de fundamentele componenten van SASE zijn”.

Professor Martin Curley van The Health Service Executive merkte op: “Ik herinner me dat toen ik bij Intel zat, we meer hype uitstraalden dan Hollywood. Er is dus veel nieuwe terminologie en modewoorden. Ik denk dat de eindgebruiker niet op zoek is naar twee afzonderlijke producten, ik denk dat we idealiter SASE graag als een geïntegreerd onderdeel zouden willen, zodat we niet twee afzonderlijke aankopen hoeven te doen en ik denk dat de meer geïntegreerde beveiliging in de SD-WAN, hoe beter. Maar het heeft geen zin om een ​​soort aparte beveiliging te hebben op SD-WAN-architecturen of SASE – het moet een geïntegreerd onderdeel zijn van SD-WAN”. Zelfs Archana Khetan van Cisco merkte op; “We zien zeker de belofte van SASE en de vereiste wens voor een nauwere integratie tussen het netwerk en de beveiliging.”