Google Cloud lanceert nieuwe regio in Melbourne

Google Cloud heeft de lancering aangekondigd van een nieuwe cloudregio in Melbourne als onderdeel van voortdurende uitbreidingsplannen om klanten in Australië te ondersteunen, met name die in de overheids- en financiële sector.

De Melbourne-regio markeert de tweede Google Cloud-regio in Australië en de 11e in Azië-Pacific. Het komt nadat Google Cloud in 2017 voor het eerst in Sydney arriveerde.

Sindsdien heeft Google Cloud in totaal AU$ 3,2 miljard aan jaarlijkse brutovoordelen opgeleverd voor bedrijven en consumenten in Australië, aldus het bedrijf onder verwijzing naar onderzoek van AlphaBeta.

Het bedrijf voegde eraan toe dat Google Cloud Australische bedrijven in staat stelt te profiteren van kortere verwerkingstijd en IT-infrastructuurkosten, wat overeenkomt met een totaal voordeel van AU$275 miljoen per jaar.

In de drie zones van de locatie in Melbourne hebben Google Cloud-gebruikers toegang tot Compute Engine, Google Kubernetes Engine, Cloud Bigtable, Cloud Spanner en BigQuery.

“De trend die we de afgelopen 18 maanden of twee jaar zien, is dat de digitale transformatie vorig jaar begon te versnellen voor onze klanten en dat het dit jaar doorgaat … en we helpen een sterke en betere digitale toekomst voor Australiërs op te bouwen en dat is wat we werken eraan”, zegt Matt Zwolenski, technisch directeur van Google Cloud Australia.

Het toevoegen van deze tweede regio in Australië door Zwolenksi zou klanten helpen met herstel na calamiteiten en bedrijfscontinuïteit.

“Tot nu toe hebben veel organisaties computerfaciliteiten gebouwd in één stad. Ze kunnen deze aan de ene kant van Melbourne naar de andere of de ene kant van Sydney naar de andere bouwen, en dat werd echt gebouwd door beleid dat was ingesteld op 20 tot 30 jaar geleden … vandaag zien we de toename van de opwarming van de aarde en het risico op brand, overstromingen en andere bedreigingen voor steden”, zei hij.

“We hebben nu overweldigend het idee gehoord dat we regio’s moeten overspannen, dus van Sydney tot Melbourne, om onze meest kritieke applicatieservices uit te voeren. Als er iets zou gebeuren in Sydney, zouden we IT-services in Melbourne kunnen runnen, of als er iets gebeurt in Melbourne, we zouden het in Sydney kunnen runnen.”

Lokale klanten die al gebruik maken van de nieuwe cloudregio zijn onder meer Australia Post, Bendigo en Adelaide Bank en Optus.

Bovendien zal de zoekmachine-gigant die in augustus is toegevoegd, een point of presence lanceren in Auckland, Nieuw-Zeeland. Dit bouwt voort op bestaande points of presence in Canberra, Brisbane en Perth die eerder dit jaar zijn gelanceerd.

“Wat dat betekent is dat als je een klant bent in Perth, je geen kabel hoeft te leggen van Perth naar Sydney of Melbourne om verbinding te maken met cloudregio’s; je kunt eenvoudig verbinding maken met ons Perth point of presence,” zei Zwolenksi.

Over de vraag of er plannen zijn voor Google Cloud om een ​​cloudregio in Nieuw-Zeeland te lanceren, vertelde Zwolenksi aan ZDNet dat met de beschikbare regio’s in Sydney en Melbourne, “ze niet de noodzaak hebben gevonden om iets meer te doen dan wat wij leveren”.

Melbourne voegt zich bij de bestaande 26 Google Cloud-regio’s wereldwijd. Vorig jaar had het bedrijf plannen aangekondigd dat het een nieuwe cloudregio zou lanceren in Melbourne, evenals in Delhi, India; Doha, Qatar; en Toronto, Canada.

De cloudregio Delhi werd eerder deze maand gelanceerd. Net als Melbourne is de regio Delhi de tweede cloudregio in India en heeft drie beschikbaarheidszones en biedt een serviceportfolio met Google Kubernetes Engine, BigQuery en Cloud Spanner.