Business IT

In feite heeft het de verantwoordelijkheid voor het beschermen van mensen overgedragen aan individuen en bedrijven.

Hoe ver gaan bedrijven om hun personeel te beschermen en wat zijn de gevolgen voor de privacy? Mag de personeelsafdeling of een lijnmanager weten dat een medewerker positief is getest? Is er een vaccinatiepaspoort nodig om het kantoor binnen te komen?

Computer Weekly sprak onlangs met Kashif Rahamatullah, de nationale Google Cloud-praktijk en alliantieleider van Deloitte over de toekomst van werk. “Covid-19 was zo’n uniek fenomeen. Er waren geen regels’, zegt hij. Maar naarmate economieën opengaan, moeten bedrijfsleiders nadenken over hoe post-Covid-werk eruit zal zien. Zoals veel organisaties deed Deloitte een enquête onder het personeel en ontdekte dat een deel terug wilde naar kantoor, sommigen wilden volledig thuis werken en anderen wilden de flexibiliteit om drie of vier dagen per week beschikbaar te zijn.

Na de lockdown

Hybride werk is duidelijk totaal anders dan lockdown-werk. Het is niet praktisch om met een groep bij te praten tijdens een videoconferentiegesprek in een open kantoortuin.

Dan is er nog de kwestie van de kantoorruimte. Als er maar een derde van het personeel op elk willekeurig moment op kantoor is, heeft het weinig zin om banken met lege bureaus te hebben. Maar evenzo zullen mensen die een deel van de tijd thuis werken, bij hot desking waarschijnlijk in de buurt van hun team willen zitten. Deloitte maakt gebruik van een app, waarin een medewerker een stoel kan reserveren in dezelfde buurt als andere teamleden.

Wat betreft het houden van telefonische vergaderingen, in plaats van speciale vergaderruimten te hebben, is de ruimte op kantoor opnieuw geconfigureerd met AV-uitgeruste teamvergaderruimten. Of mensen nu op kantoor of thuis werken, hierdoor kunnen ze bijpraten met teamleden op kantoor op een manier die voorkomt dat iedereen in een open kantoor wordt lastiggevallen.

En wat betreft degenen die graag thuis willen werken, maar geen rustige werkruimte hebben, zegt Rahamatullah dat het commerciële bedrijfsleven zich al aan het aanpassen is. Freelancers kozen er vaak voor om bureaus in co-working spaces te huren in plaats van thuis te werken. Ook voor thuiswerkende werknemers is er duidelijk potentieel.

Post-covid werk zal heel anders zijn dan wat er de afgelopen 15 maanden is gebeurd. Veel van de beslissingen die bedrijfsleiders moeten nemen, vereisen nieuwe IT-systemen en workflows.